Reggeli kínáló
Összegyűjtöttem néhány reggeli ötletet. Ahogy nálam, szerintem más családoknál is gondot okoz, mi legyen a reggeli, hiszen a családon belül sem szeret mindenki mindent. Ha éppen bevásárlás után vagyok, akkor ki pakolom a hűtőszekrény tartalmát és vadászkaja van. Ki mit talál.
A pontos elkészítési módokat, mennyiségi hozzávalókat nem írom le, mivel minden a létszámtól, étvágytól, ízléstől és az otthon található hozzávalóktól függ.
Pirítós
Ha nincs ötletem, akkor mindig ott van a jól bevált pirítós. Nem kell megmaradni a fokhagymával bedörzsölt, vajjal, zsírral megkent pirított kenyérnél. Nagyon sok változatot lehet az asztalra tenni.
Fokhagyma helyett, meg lehet szórni például apróra vágott
- snidlinggel,
- szeletelt, vagy felkockázott vöröshagymával,
- paradicsommal.
- Meg lehet kenni a pirítóst valamilyen májkrémmel, kenőmájassal.
- Ezt lehet fokozni a tetejére tett tükörtojással. Nagyon finom.
- Tepertőkrémet is tehetsz a pirítósra, amelyet szintén megszórhatsz valamilyen zöldséggel (paprika, paradicsom, hagyma).
- Mit szólsz a tojásrántottához? Vajjal megkened a pirítóst, és rá halmozod a tojásrántottát.
- Ha szereted a sajtot, akkor megszórhatod reszelt sajttal, vagy csak egyszerűen rá teríted a szeleteket, be dugod pár percre az egészet a grillbe és megpirítod a sajt tetejét.
Tükörtojás
Fontos, hogy főzés, vagy feltörés előtt, mindig alaposan mosd meg a tojást! A tükörtojás is sokféleképpen variálható.
- Lehet natúran, sima tükörtojásként.
- Tehetsz alá szelet felvágottat, amit pici zsiradékban megpirítasz. Ha kissé becakkozod a széleit, akkor nem pördül fel kosárként.
- párolt zöldséget,
- pirított hagymát, aminek a tetejére teheted a külön ki sütött tükörtojást.
- tükörtojást,
- rántottát.
- Szalonna szeletet piríthatsz, amire rá ütöd a tojást.
- Kolbászkarikákat megpirítod - ebben az esetben vágd ferdén a kolbászt, ne essen szét pirítás közben - lehet sima lecsókolbász, vagy füstölt kolbász, majd üsd rá a tojásokat.
Tipp: ha fedőt teszel a tükörtojás sütődre, nem fröcsög szét a zsiradék, ha véletlenül többet használsz, és nem kell megforgatni a tojást, hogy a teteje is átsüljön, mielőtt a közepe is megkeményedik.
Melegszendvics
Nagyon egyszerű, nem baj, ha nincs hozzá melegszendvics sütőd. A kenyérszeletet kend meg vajjal, tedd rá az elkészített tölteléket, fedd be reszelt, vagy szeletelt sajttal.
Serpenyőben is el lehet készíteni, ekkor két szelet kenyér közé tedd a tölteléket. Kicsit óvatosabban kell vele bánni, nehogy szét essen.
Szinte bármit pakolhatsz a kenyérszeletekre.
- maradék sült húst,
- zöldséget,
- megmaradt pár szelet felvágottat, amely már nem elég egy rendes szendvicsbe sem. Csíkokra, kockákra vágod, így elég lesz a meleg szendvicsbe.
- tehetsz bele tojásrántottát,
- főtt tojást,
- zöldséget.
A kenyérszeleteket meg is piríthatod, és egyik szeletre rá teszed az elkészített tölteléket, be feded a másik szelettel majd be dugod a grillsütőbe.
Ha nincs grillsütőd, akkor olajozd be kissé a serpenyőt, készítsd el a szendvicset (ekkor ne pirítsd meg előre a kenyeret), óvatosan tedd a serpenyőbe, ha megpirult, lapáttal fordítsd meg. Tehetsz a szendvicsre kisebb, nehezebb lábost, hogy összenyomja a kenyérszeleteket. Tegyél a töltelékbe sajtot, össze fogja a két szeletet.
Ha van toast sütőd, nagyon finom melegszendvicset lehet benne sütni. Hátránya, hogy figyelni kell a kenyérszelet vastagságára, mert a szeletsütő rácsába a kenyérszeletek közé, még a tölteléknek is bele kell férni. Ettől függetlenül, melegszendvicsként ez a változat a legfinomabb.
Töltött zsemle
Zsemlét is sok mindennel meg lehet tölteni. Vágd le a kalapját, ha tömör a belseje, akkor szedd ki (ezt elteheted szárítani zsemlemorzsaként, vagy levesbetétként, de úgy, hogy hagyj kb. 1 cm-es külső réteget. Ha lazább a zsemle belseje, akkor csak nyomkodd körbe jó alaposan. Készíthetsz töltelékként
- piríts karikára, vagy kockára vágott hagymát, amibe piríts bele szalonna szeletet, vagy kockákat, külön süss tükörtojást. A hagymás szalonnát bele teszed a zsemlébe, rá ülteted a tojást, fedd le a levágott kalappal és tedd a forró sütőbe, amíg megpirul a zsemle teteje.
- készíts bármilyen tojásrántottát, tedd a zsemlébe. Tehetsz rá kis kanál tejfölt, tedd rá a kalapot és pirítsd meg.
- zöldséget (bármilyen jó, a fagyasztott és a friss zöldség is) párold meg kevés sós, vagy ételízesítős vízben. Alaposan szűrd le, ha kedved és időd van, megpiríthatod kevés olajon, vagy vajon. Tedd a zsemlébe, kissé borsozd meg, tegyél rá kevés sajtot. A sajtot bele keverheted a párold, vagy pirított zöldségbe is és ezután teszed a zsemlébe.
- bármilyen maradékot (sült vagy főtt hús, máj, pörkölt) apróra vágod, és tedd a zsemlébe.
A zsemle kalapjára tehetsz reszelt vagy szeletelt sajtot, vigyázz, nehogy megégjen a sütőben, mert megkeseredik.
Tojásrántotta
Fontos, hogy főzés, vagy feltörés előtt, mindig alaposan mosd meg a tojást!
Az egyik legváltozatosabban és legegyszerűbben elkészíthető étel. Én a tojásrántottát is mindig letakarom fedővel, mert nem kell kavargatni, hamarabb megsül és nem lesz kemény, mire az egész készre sül. Ha van itthon, akkor mindig teszek bele főzőtejszínt, vagy jól elkevert tejfölt, vagy tojásonként egy kanál tejet. Puhább, lazább lesz tőle a tojás.
Ha a tojások fehérjét felvered kemény habbá, majd bele teszed a sárgáját és a fűszereket, finomabb lesz a rántotta.
Sok változata van, azt hiszem, mindet nem is lehet felsorolni.
- hagymás,
- kolbászos,
- szalonnás
- a fenti három együtt,
- sonkás,
- zöldséges.
Omlett (tojáslepény)
A tojáslepény, illetve omlett elkészítésének sok ismert módja van. Mindenki a saját módszerére esküszik. Leírok több változatot, próbáld ki őket és válogass melyik számodra a legfinomabb.
- Van, aki habverővel veri fel hozzá a tojást, van, aki fakanállal. Van, hogy a tojás sárgáját keverik ki habverővel, ez után keverik bele a felvert tojásfehérjét.
- Az omlett finomabb, ha egy kevés főtt, reszelt krumplit adsz hozzá.
- Zsiradék nélkül is sütheted, ha a serpenyőbe teszel két-három evőkanál tejet, felforralod, majd a jól felvert, sózott tojást bele öntöd és keverés nélkül megsütöd.
- A tojáslepényt egészben, tányérra csúsztatva is tálaljuk. Szórhatsz rá reszelt sajtot.
- Félbe is hajthatod a tojáslepényt, ekkor a tölteléket csak az egyik felére teszed, majd rá hajtod a kihagyott fél
- Az omlett tölteléke lehet bármilyen zöldfűszer – bazsalikom, snidling - párolt póréhagyma, pirított gomba, felkarikázott kolbász, ez lehet akár nyersen, akár megpirítva, csirke, vagy pulykamell csíkokra vágva, fűszerezve akár párolva, vagy pirítva.
Hot-dog
Gyerekek és a legtöbb felnőtt szereti és nagyon egyszerű elkészíteni. Ha nincs hot-dog készítő géped, ne ess kétségbe. Csak egy fakanál kell hozzá.
Ami viszont kell hozzá, az egyenes nagy kifli, vagy óriás kifli, virsli, mustár és ketchup.
A kifliket félbe vágod, felszúrod a hot-dog készítő kiflimelegítőjére, vagy kicsit a mikróba felmelegíted (5-10 másodperc), grillsütőbe megpirítod, majd a fakanál nyelével ki tágítod a belsejét. Nyomsz bele mustárt, bele dugod a főtt virslit, megkoronázod ketchuppal.
Tipp: bármilyen kiflinek, zsemlének vizezd meg kicsit az alját és tetejét (csak vizes kézzel simítsd át), tedd pár percre a grillsütőbe. Éppen olyan lesz, mintha akkor sült volna ki frissen.
Egyszerűbb és kiadósabb változat a
házi hot-dog amerikai módra
A kifliket, vagy hosszúkás zsemlét, hosszában úgy vágd ketté, hogy az egyik oldalukon egyben maradjanak. Óvatosan nyisd szét, majd kend meg majonézzel, mustárral és ketchuppal. Ezután tedd bele a bõrétõl megfosztott virsliket. Halmozd rá a csalamádét, szórd be reszelt sajttal, majd az egészet kissé nyomd össze. A hot-dogokat tedd tepsibe, és a sütõben, vagy grillsütőben forrósítsd meg, amíg a belsejükben lévõ virsli és a sajt átforrósodik. Külön is adhatsz mellé csalamádét vagy egyéb savanyúságot, esetleg salátát!
Burgonyabundás virsli
Én legalábbis így nevezem. Fiam nagyon szerette, hasonló, mint a hot-dog, de nem kifliben van, hanem burgonyás tésztában.
Olyan tésztát készítek, mint a szilvás gombócnak (főtt, áttört burgonya, liszt, tojás, só), de teszek bele egy kevés szerecsendiót és borsot. Ha a szerecsendiót nem szereted, akkor ki hagyhatod.
Kinyújtom a tésztát, tenyérnyi darabokra vágom. Egy-egy darabra rá fektetem a virslit, teszek rá egy kevés mustárt és ketchupot, felhajtom a széleit, jól összenyomom, ne nyíljon szét. Úgy fog ki nézni, mint egy batyu. Tepsibe fektetem és forró sütőben pirosra sütöm.
Még adhatsz hozzá mustárt és ketchupot, ha kevésnek tartod a benne lévőt.
Lángos
Szeretem a kelt tésztákat. Szívesebben, és hamarabb dagasztom be a kelt tésztát, mint megsüssek egy piskótatésztát. Nekem az túl bonyolult, macerás. A kelt tészta más. Csak jól összedolgozom, hagyom kelni és máris lehet bármit sütni belőle. Kenyeret, buktát, lángost.
A lángost szerintem minden családban ismerik, ha máshol nem, piacokon, vásárokon, főleg strandokon már találkoztak vele. A legtöbb helyen nagyon finomat szoktak készíteni. Az otthoni lángoskészítés sem ördöngösség. Több változata ismert. Most csak azokat írom le, amelyeket én is el szoktam készíteni.
Eredeti, lángos
Hozzávalók:
3 dl langyos, kézmeleg víz
2 tk. cukor
2 dkg friss élesztő
1 ek só
50 dkg liszt
1 dl olaj
sütéshez olajElkészítés:
A langyos vizet egy tálba öntöd, bele kevered a cukrot, majd bele morzsolod az élesztőt. Várd meg, míg felolvad az élesztő. Ezután add hozzá a sót, szitáld bele a lisztet és keverd össze. Laza tészta lesz belőle. 20 percre takard le, hogy megkeljen.
Ha meg kelt, az olajjal locsold körbe és told a tészta alá. Így ki nyomod belőle a levegőt, könnyebb lesz és nem fog annyira ragadni. Újra takard le és hagyd 5 percig kelni.
Tépj kis gombócokat a tésztából, tedd olajozott papírra, vagy tálcára, és újra hagyod 5-10 percig állni.
Az olajat forrósítsd tűzforróra. Kézzel húzogasd szét a tésztát, lehetőleg kör alakúra, de vigyázz, ne szakadjon el. Tedd a forró olajba. A forró olajban megdagad a tészta, ha lapos marad, nem volt forró az olaj. 2 perc alatt aranybarnára sül mindkét oldala.
Tehetsz rá tejfölt, sajtot, csepegtethetsz rá, vagy akár meg is kenheted fokhagymás olajjal.Fokhagymás olaj
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
só
2-3 evőkanál langyos víz
A fokhagymát fokhagymanyomóval zúzd össze,keverd a só-víz-olaj keverékébe. Tedd a hűtőbe legalább fél órára, hogy össze érjen. Én le szoktam turmixolni, így pépesebb lesz, jobban lehet kenni.Burgonyás lángos
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg főtt, áttört burgonya
1 tk kristálycukor
2 dl tej
15 dkg friss élesztő
csipet sóElkészítés:
Langyos tejbe tedd a cukrot, az élesztőt és várd meg, amíg feloldódik. Kicsit hagyd pihenni, hogy az élesztő felfusson. 5-10 perc alatt kész.
Tedd egy tálba a lisztet, keverd el benne a sót, majd tedd hozzá a főtt, áttört és természetesen langyosra hűlt burgonyát, majd a felfuttatott élesztőt.
Alaposan dolgozd össze és dagaszd simára. Ha van dagasztógéped, akkor azzal készítsd, könnyebb. Lisztezett tálba tedd, a tetejét is szórd be kicsit liszttel, takard le és meleg helyen hagyd kelni. Ne legyen forró, ne a tűzhelyre, vagy radiátorra tedd. Én párnával, pléddel szoktam körbe burkolni.
45 perc, 1 óra alatt meg kel. Ellenőrizd le, két-háromszorosára kell dagadnia.
Amikor meg kelt, tépj belőle kisebb darabokat, kissé gömbölyítsd meg, majd nyújtsd ki. A deszkán takard le 10-20 percre, hogy még keljen egy kicsit. Forrósítsd fel az olajat, a tésztakorongokat kicsit húzgáld meg kézzel és tedd a forró olajba. Törlőpapírra tedd ki, hogy felszívja az olajat.
Megkenheted fokhagymás olajjal, tejföllel, szórd be reszelt sajttal.Ugyanezt a tésztát sütőben is sütheted. Ne melegítsd elő a sütőt, mert amíg felmelegszik, addig is kel a tészta. Kicsit keményebb lesz a külseje, de a belseje puha marad, és nem szívja meg magát olajjal.
Ugyanúgy tálalhatod, mint az olajban sült lángosokat, fokhagymával, tejföllel, sajttal.