Receptek - sütemények
Mivel már több éves háziasszonyi tapasztalattal rendelkezem, ráadásul a konyhában elég kreatív vagyok, leírom saját praktikáimat, ötleteimet. Az utóbbi időben egyébként is egyre többet sütök-főzök. Igaz, főzni jobban szeretek, de néha rám jön a sütési kényszer - férjem bánatára -, mert nehezen tudja megállni, hogy ne kóstolgasson bele naponta többször is. Igyekszem saját készítésű fotókkal is mutatni, hogy sikerült. Nem mindig tökéletes, de mindig finom.
Elsőként pár mostanában kipróbált receptemet írtam le. Igaz, egy háziasszonyt mi más foglalkoztat legtöbbször? A sütés, főzés. Szerintem a legtöbb családban központi téma, hogy "mit főzzek? mit süssek?".
Ha van ötletetek, praktikátok, szívesen fogadom. Írjátok meg, közzéteszem. Köszönöm.
Ez a süti kettő nagyon finom sütemény receptjéből készült. Mákos-guba torta és a Madártejes zsemlepuding volt az alap. Madártejeset szerettem volna sütni, de csak kifli és mák volt itthon, no meg a puding hozzávalói. Az ötlet nagyon jó volt, hiszen egy isteni finom sütemény lett a végeredmény.
Mákos-vaníliakrémes guba
Hozzávalók (23 cm-es tortaformába, vagy közepes tepsi):
6-8 vajas kifli
5 nagy szobahőmérsékletű tojás
1000 ml tej
150 g mák darálva
3-4 púpos evőkanál porcukor (ízlés szerint, ha édesebben szereted, akkor több)
1 vaníliás pudingpor
2 vaníliás cukor
Elkészítés:
A tej háromnegyedét felteszem forrni, a darált mákot a pudingporral, 2 evőkanál cukorral összekeverem, rá öntöm a félre tett tej felét és simára keverem. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét félre teszem egy kicsit. A sárgáját összekavarom a többi porcukorral, rá öntöm a maradék tejet és jól elkeverem, majd a kétféle keveréket összeöntöm. Addigra a tej is felforr, takarékra teszem és a mákos-pudingos-tojásos tejet nagyon lassan, közben kevergetve, nehogy a sárgája össze kapjon, bele öntöm a forró tejbe. Takarékon főzöm tovább, hogy sűrű legyen, de nem kell annyira, mint amikor pudingot készítünk. Ha kész, félre teszem hűlni.
A kifliket vékony karikára vágom. A tepsit kivajazom, a sütőt előmelegítem 170 fokra (légkeveréses).
A tojásfehérjéket nagyon kemény habbá verem, közben hozzá öntöm a vaníliás cukrot. Kemény, vágható hab legyen.
A kifli karikákkal kirakom a kisebb tepsit, vagy tortaformát, majd rá kanalazom a kissé meghűlt mákos krém egy harmadát. Ezután újra kiflik következnek, majd krém, míg el nem fogy. A tetején krém legyen. Közben a tojáshab is elkészül, amit rá kanalazok a krémes kiflikre. A tetejét elsimítom, villával szép mintát rajzolhatsz.
Az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütöm. Vigyázz, hogy a tojáshab ne égjen meg, ha szükséges inkább lentebb kell venni a hőmérsékletet.
Hagyom kihűlni, majd hűtőbe teszem egy órára szeletelés előtt.
Ha türelmetlen vagy, langyosan is finom, de ekkor nagy az esély, hogy a krém még nem keményedett meg teljesen és kicsit elfolyik. (Én így jártam.)
Villámgyors fánk 12 perc alatt
Hozzávalók (11-12 db-hoz):
350 g natúr joghurt (2 kis pohár)
1,5 tasak sütőpor
30 dkg liszt
45 g cukor (kb. 3 evőkanál)
Olaj a sütéshez
Baracklekvár, porcukor a tálaláshoz
1. A hozzávalókat kimérjük és összekeverjük, a végén kézzel is gyúrhatjuk. Jó nyúlós, ragadós nehezen formázható massza, de nem baj, az a jó.
2. Közben már melegíteni kezdjük egy serpenyőben az olajat (bő olajat:) Közepes, vagy annál picit nagyobb lángon melegítsük, így nem lesz túl forró, és nem ég meg a fánkunk.
2. Amíg az olaj felforrósodik, állni hagyjuk a masszát, majd két kanállal kis kupacokat adagolunk a forró olajba (még picit formázhatjuk a kanál hátlapjával, de nem baj, ha nem lesz tökéletes az alakja, ízre szuper lesz! Közepes lángon pár perc alatt átsütjük mindkét oldalát, majd lecsepegtetve kivesszük a kész fánkokat az olajból.
Házi sárgabaracklekvárral a legjobb. Porcukorral, vaníliás cukorral megszórhatod, de szerintem a lekvár mellé nem kell.
Almás sarok
Hozzávalók
tésztához:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
4 dkg zsír
2 dkg cukor
csipet só
2 tojás sárgája
1 evőkanál fehérbor
kevés tejföl
ha nincs időd, vagy kedved a tészta készítéséhez, tökéletesen megfelel valamilyen mirelit vajas, leveles tészta
töltelékhez:
4 nagyobb almát apró szeletekre vágunk. Kevés vajat pirítunk, 2 evőkanál barnacukorral, fahéjjal ízesítjük az almát. Pár percig összeforgatva pároljuk. Csak addig, amíg a cukor elolvad.
tetejére:
5 dkg durvára vágott dió
2 evőkanál barna cukor
A tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrunk. Lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk, négyzet alakúra vágjuk. Az egyik felére kis halmokat rakunk. A kimaradt tojásfehérjével megkenjük a széleket. Átlósan behajtjuk. Villával lenyomkodjuk. Tepsire rakjuk. Tetejét is megkenjük a tojásfehérjével, vagy ha mirelit tésztát használtál, akkor a maradék tojássárgáját, majd cukrozott, durvára vágott dióval jól megszórjuk. 180 fokon aranybarnára sütjük.
Gyorsan kellett készítenem valamilyen süteményt és semmilyen ötletem nem volt, így a neten találtam ezt a finom almás sütit. Persze, a szokásom szerint, ezt is át alakítottam, sőt, más nevet is kapott. Részben azért, mert nem volt kedvem a tésztakészítéssel bajlódni, részben, mert nagyon időm sem volt, mivel az napra nagytakarítást terveztem.
Gyors túrós-meggyes
Hozzávalók:
2 lap (tepsi nagyságú) előhűtött leveles-vajas tészta (lehet fagyasztott tészta is, vagy saját készítés)
50 dkg túró
2 evőkanál tejföl
4 tojás
1 csipet só
1 kis csomag magozott mirelit meggy (25 dkg), vagy kis üveg magozott meggy befőtt
2 evőkanál búzadara
4 evőkanál xilit, vagy cukor
1 kanál olvasztott vaj a tepsi ki kenéséhez
Elkészítés:
Közepes méretű tepsit az olvasztott vajjal kend ki, a sütőt kapcsold be 170 fokra. Az egyik lap leveles-vajas tésztát terítsd a tepsibe. Mire felmelegszik a sütő, el is készülsz a süti előkészítésével.
A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd fel habnak. A tojássárgákat keverd össze a xilittel. A túrót törd át, csipet sót tegyél bele, keverd bele a búzadarát és a xilittel vagy cukorral elkevert tojássárgákat és a lecsöpögtetett meggyet. Ha mirelit meggyet használsz, akkor olvaszd ki először és csöpögtesd le. Végül a felvert tojásfehérjét is óvatosan keverd bele.
Terítsd az egészet a tepsibe előkészített tésztára, tedd rá a másik lapot, kicsit nyomkodd rá a töltelékre, majd szurkáld meg villával, vagy kés hegyével. 15-20 perc alatt készre sül, a sütődtől függ.
Almás süti kettő féleképpen
Igazából nem én találtam ki, a tévé egyik műsorában készítették el. Mivel az adást nem láttam, így a nem részletes elmondásból sütöttem meg, ráadásul kétféleképpen. Fogalmam sem volt, a sütő hőfokáról és a sütés idejéről, de a végeredmény finom lett. A másik változat gluténmentes liszttel készül, paleo-diétásoknak is ajánlom.
Hagyományos, lisztes változat:
Hozzávalók:
3-4 db közepes nagyságú alma
10 dkg cukor a karamellhez
6 tojás
3 evőkanál cukor a tésztába
3 púpos evőkanál liszt
fahéj
Elkészítés:
Egy lábosban a 10 dkg cukrot folyósra olvasztom, majd bele öntöm egy felforrósított mélyebb, minimum 10-12 cm magas hőálló edénybe, vagy lábosbam amiben sütni fogod a tésztát. Ha rá dermed, nyugodtan fel lehet tenni a főzőlapra, hogy újra felolvadjon. Az edény falát és alját bevonjuk az olvadt cukorral a tál körbeforgatásával. Vigyázz, mert már forró a sütőedényed oldala, füle! Ha kicsit több a karamell, akkor néha még körbe forgatjuk az edény oldalán, hogy nagyjából egyenletes legyen.
Az almákat meghámozzuk, a közepéből ki szedjük a magházat, ha van magházkiszedőnk, akkor azzal könnyebb. Legfeljebb eltörik az alma, ha késsel próbálkozunk. A lyukas, tisztított almákat bele tesszük a karamellel bevont sütőedénybe.
A sütőt előmelegítem, 170 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgáját a 3 evőkanál cukorral, fahéjjal habosra keverjük. Nem pontos a cukormennyiség, mert ha édesebben szereted, akkor lehet kicsit többet bele tenni, de számíts rá, hogy a külső karamell réteg is édesít rajta. Ha készen van a hab, bele tesszük a cukros sárgájába a lisztet, elkeverjük, majd a fehérjét is hozzá adjuk és csomómentesre keverjük.
Rá öntjük az almákra, a közepébe is tuszkolj egy keveset, késsel, vagy vékonyabb kanál nyelével segíthetsz a tészta lejjebb jutásához a vékony lyukban. Kicsit meg kell rázni az edényt, hogy eligazodjon a tészta és máris mehet a sütőbe. Kis idő múlva tehetsz a tetejére egy alufólia darabot, vagy sütőpapírt, ne barnuljon meg nagyon. A sütőtől és a tészta vastagságától függően, kb. 30 perc a sütési idő. Tűpróbával nézd meg az alma állapotát, mert ha keményebb, akkor lehet, lassabban sül meg.
Ha készen van, ki borítod egy tálra. Figyelj, nagyon forró az edény! A karamell beleszívódik a tésztába, ad neki egy kellemes, ropogós kérget.
Tálaláshoz adhatsz tejszínhabot és szórhatsz a tetejére darált diót.
A másik változat - gluténmentes
Hozzávalók:
3-4 db közepes nagyságú alma
10 dkg cukor a karamellhez
6 tojás
3 evőkanál nádcukor a tésztába
2 púpos evőkanál tökmagliszt
1 púpos evőkanál amarán liszt (gluténmentes liszt)
fahéj
Elkészítés és sütés ugyan az, mint az első változaté.
Sajtkrémes pogácsa
Előkészület: 60 perc
Sütés: 6 perc
Hozzávalók 6 főre
Tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
1 tk só
1 mk pirospaprika
1 dkg élesztő
8 dkg reszelt trappista sajt
kb 3 ek tejföl
Krémhez:
10 dkg vaj
20 dkg natúr tejszínes krémsajt
só
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a margarinnal, sóval, pirospaprikával és az élesztővel elmorzsoljuk. A reszelt sajtot belekeverjük, majd a tejföllel és tojássárgájával összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőben 1-2 óráig pihentejük. Ezután lisztezett deszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és 3 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk a korongokat. Előmelegített sütőben közepes lángon kisütjük. (6-7 perc alatt)
A krémhez a puha vajat a többi hozzávalóval kikeverjük. A kihűlt korongokat a krémmel vastagon összeragasztjuk, kicsit összenyomjuk, és az oldalán kibújt krémet reszelt sajtban megforgatjuk.
Ezt a receptet már nagyon sokszor elkészítettem, mindig nagy sikere volt. Előfordult, hogy nem volt krémsajt itthon, vagy kevés lett. Nos, a helyettesítés: reszelt trappista sajt és tejszín keveréke. Mennyei lett így is. Próbáljátok ki. Gyorsan elkészül, a családot is be lehet vonni, gyerekek, vagy férj nyugodtan kenheti a kis pogácsákat a krémmel.
Istennő 30 perc alatt: ropogós-kakaós keksz
Csupán öt hozzávaló és 30 perc kell a ropogós-kakaós keksz elkészítéséhez. Csak gyúrás, nyújtás és sütés. Semmi pepecselés és szaggatás.
Hozzávalók:
100 g kristálycukor
1 teáskanál vaníliaőrlemény (vagy két zacskó vaníliás cukor)
1 púpos evőkanál kakaópor (cukrozatlan!)
200 g liszt(ha kell 1-1,5 teáskanál hideg víz)
A vajat kiveszem a hűtőből, keverőtálba teszem és beteszem a mikróba 20 mp-re. Nem olvasztom fel, csak azt akarom, hogy puha legyen, jól keverhető.
A vajat a cukorral és a vaníliaőrleménnyel habosra keverem, majd belekeverem a kakaóport és a lisztet. Majd összegyúrom, ha kell kevés (1-1,5 teáskanál) hideg vizet teszek hozzá. Annyit, hogy összeálljon a tészta.
Tapadásmentes sütőpapírra teszem, 3-4 mm vastagra nyújtom és felvágom úgy, hogy háromszögek keletkezzenek. Lesznek rojtos szélű háromszögek is, de az nem baj, úgy rusztikus… Széthúzni nem kell a háromszögeket.
Kb. 15 percig sütöttem légkeveréses sütőbe. Egy napig biztosan ki tart, mert addigra elfogy. Nagyon gyorsan készen van, tovább tart a sütés, mint az összeállítás és nyújtás. Nekem az 1-1,5 teáskanál víz kevés volt, kicsit több kellett.
Chilis csokis álom
Hozzávalók:
120 g keserű kakaópor
150 g vaj
50 g porcukor
300 g kristálycukor
120 g liszt vagy lisztérzékenyeknek ugyanennyi darált mandula vagy dió
6 tojás
1 dl olaj
2 tk vanília aroma
1/2 tk chilipor (kihagyható vagy ízlés adható hozzá több is)
Tálaláshoz:
natúr joghurt
fahéj
Elkészítés:
Először is, kapcsold be a sütőt, addig felmelegszik, mire elkészíted.Vajazz ki, majd szórd be liszttel egy közepes méretű sütőformát. Kerek tortaformánál 24 cm-est. Egy edénybe tegyél vajat, olvaszd fel, majd keverd bele a kakaóport, és a porcukrot. Tegyél hozzá kb 2-3 ek vizet és kis lángon olvaszd fel. Jöhet a chili óvatosan adagolva. Kóstolgasd közben, akkor jó, ha nem érzed kifejezetten az ízét, mert az majd a sülés közben jön elő.
Egy tálban géppel keverd össze a lisztet, a kristálycukrot, a tojásokat, az olajat és a vaníliaaromát. Ehhez add hozzá a kakaós masszát, kézzel finoman keverd homogénre, majd öntsd a tepsibe. 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig süsd meg. Tűpróba! Ez nem olyan krémes - ragacsos fajta, mint a brownie-k általában - bár lehet hasonlóra is sütni, ha előbb ki veszed a sütőből.
Joghurttal megcsorgatva, fahéjjal megszórva, még melegen tálaljuk.
Csak 25 percig, légkeveréses sütőben sütöttem, bőven elég, lágyabb lesz a tészta. Legközelebb kipróbálom csak 20-22 percig. És egy picit több chilivel. Ennyivel nem éreztem rajta. Azt írják, kihagyható, szerintem kár lenne. Az eredeti süti tetejét megkenték mascarponeval, ami össze van keverve porcukorral. Biztosan finom így is, nekem az túl édes lenne.
Tálalás ötlet: ha még meleg a süti, akkor hideg fagyi gombóccal is finom, ha már kihűlt, akkor pedig esetleg forró csokival, vagy vanília pudinggal, esetleg valamilyen forró gyümölccsel (ezt én el tudom képzelni málna, vagy meggy öntettel. Kicsit megmelegíteni a gyümölcsöt, hozzá kevés cukor). Felmelegített lekvár is finom hozzá.
Bounty kehely
Hozzávalók:
5 ek kókuszreszelék
4 dl tej
1 dl főzőtejszín
2 ek kristálycukor
kevés vanília aroma
5 ek búzadara
5 dkg főzőcsokoládé
kevés víz
só
5 dkg dió durvára törveElkészítés:
A tejet és a tejszínt tedd fel főni a kókuszreszelékkel, a cukorral és vaníliával, majd forrás után add hozzá a búzadarát. Keverd el, majd tegyél rá a fedőt, és hagyd pihenni néhány percre.
Közben vízfürdőn olvaszd fel a csokoládét (pici cukrot tehetsz hozzá, ha édesen szereted, mert az étcsoki keserűbb), olvadás után kevés vízzel lazítsd fel, majd tedd félre.
A kókuszos krémet oszd szét négy pohárba, simítsd el, hogy épp a pereme alatt legyen. A csokoládét terítsd el a tetején.
Ízlés szerint néhány szem pirított diót tehetsz a tetejére. Tedd a hűtőbe fogyasztásig.Első alkalommal, amikor elkészítettem, a búzadarát púpozott evőkanállal tettem. Túl kemény lett. Másodszorra, lapos evőkanállal mértem, ez már tökéletes volt. Krémes, lágy, finom. Én az étcsokihoz nem teszek cukrot, mert nálam jól bevált a kissé édes kókuszos krém és a kesernyés étcsoki a tetején. Mivel nem volt itthon egész dióm, csak darált, ezért frissen pirított sótlan napraforgómaggal szórtam meg a tetején. Jó döntés volt.
Fahéjas csokis körte
Hozzávalók:
6 körte, 15 dkg cukor, 1 rúd fahéj, 1 kiskanál őrölt gyömbér, 2,5 dl főzőtejszín, 17,5 dkg étcsokoládé, 2,5 dkg vaj
Elkészítés:
A körtéket meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd egy serpenyőbe téve, megszórjuk 6 evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a fahéjat és a gyömbért (nem kell félni tőle), felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és közepes lángon 20 percig forraljuk, míg a körte kissé áttetszővé nem válik. Ekkor kivesszük, lecsepegtetjük és félretesszük hűlni.
A főzőtejszínt egy másik edénybe öntjük, hozzáadjuk a darabokra tört csokoládét és a maradék cukrot, lassú tűzön forralni kezdjük, míg a csoki felolvad.
Hozzáadjuk a vajat, és alaposan elkeverjük, majd egy rövid időre félretesszük hűlni. Tálaláskor a csokiszószt a körtékre öntjük. Tejszínhabbal megkoronázhatjuk.Nem tartozik a kedvenceim közé a körte, de így, forró csokival leöntve, tejszínhabbal dúsítva, mennyei.
Almás-pudingos palacsinta
Hozzávalók mennyisége attól függ, mennyi palacsintát sütsz. Én 14 db-ot sütöttem, ehhez írom a hozzávalókat.
14 db palacsintaTöltelékhez:
1 alma
1 vaníliás pudingpor
2 cs. vaníliás cukor
5 dl tej
2 evőkanál cukorElkészítés:
Az almát kis darabokra vágom, közben 4 dl tejet felforralok. Bele teszem az almát, takarékra állítom, hogy ne fusson ki a tej, de az almának legyen ideje megpuhulni.Közben összekeverem a 2 vaníliás cukrot, a 2 evőkanál cukrot és a pudingport, majd a maradék 1 dl tejjel simára keverem. Ha az alma megpuhult, lassan hozzáöntöm a pudingos tejet, sűrűre főzöm és elteszem hűlni egy kicsit.
Mikorra kisütöm a palacsintákat, az almáspuding kissé kihűlik és azonnal fogyasztható. Ha marad belőle, kicsit fel lehet melegíteni a palacsintákat és akár hideg krémmel, vagy azt is melegítve másnap is finom.
Almáslepény
Hozzávalók:
25 dkg zabkorpa, vagy zabliszt
25 dkg napraforgómagliszt
késhegynyi szódabikarbóna
késhegynyi só
10 dkg barnacukor
30 dkg vaj (margarin)
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl (készíthetjük 25 dkg zsiradékkal és 1 tojássárgájával, ebben az esetben 4 evőkanál tejföl kell)
Almatöltelék:
1,25 kg borízű alma
4 evőkanál barnacukor
késhegynyi őrölt fahéj
10 dkg dió, vagy napraforgómagliszt
Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk, két egyenlő részre osztva, fél óráig hideg helyen, vagy hűtőben pihentetjük. Ezalatt előkészítjük a tölteléket. Almát meghámozzuk, lereszeljük. A ketté osztott tésztát külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd egyiket bele helyezzük a tepsibe. A tésztára szórjuk cukorral, fahéjjal összekevert darált dió (vagy napraforgómagliszt) felét, majd rá terítjük a reszelt almát. Erre kerül a maradék cukros-fahéjas-dió keverék. Ráhelyezzük a másik kinyújtott lapot, kissé rányomkodjuk.
Felvert tojással, vagy a maradék tojásfehérjével megkenjük, villával megszurkáljuk és előmelegített, középforró (170 C-fokos) sütőben 35 percig sütjük. Ha szükséges, vaníliás cukorral meghintjük.
Nekem a tészta kicsit ragacsos volt a nem a megszokott liszt miatt, ezért az alsó részt kanállal nyomkodtam a tepsibe, a felső részét pedig kisebb darabokként helyeztem az almatöltelék tetejére. Az eredeti recept 50 dkg sima liszttel írja, úgy is nagyon finom. Próbáld ki mind a kétféle képpen. Nem fogsz csalódni.