Amit sokan nem tudnak a koffeinről
A túl sok kávétól nem tudsz aludni, a túl kevéstől pedig megfájdul a fejed? Lehet, hogy mindezt csak bebeszéled magadnak.
A koffein nem hagy aludni
Bár általánosan elterjedt nézet, hogy a koffein hatására nem csupán elmúlik az álmosság, de ha akarsz, sem fogsz tudni aludni tőle, több tudományos kutatás is alátámasztja, hogy ez nem feltétlenül van így. A koffeinfogyasztás sokkal kevésbé befolyásolja az alvást, mint hinnénk. Az emberek többsége magától is ráérez, hogy mikor és mennyi koffeint fogyaszthat, és ennek megfelelően alakítja ki a szokásait.
A koffein a hibás!
Nem csupán a rossz alvásért, de számos más kellemetlenségért – például fejfájás, idegesség – is szokás hibáztatni a koffeint. A szakemberek szerint azonban ezeket gyakran nem is maga a koffein váltja ki, hanem az, amit várunk tőle; vagyis egyfajta placebohatásról van csupán szó.
Élénkíti a figyelmet
Bár igaz, hogy a koffein élénkít és tartósan ébren tartja a figyelmet akár unalmas tevékenységek közben is, egyes pszichológiai kutatások szerint a reakcióidőt, illetve a tanulást, memorizálást már nem minden esetben segíti. Van, akinél a koffeinfogyasztás semmiféle hatást nem gyakorol ezekre a tevékenységekre, míg esetenként akár meg is nehezítheti azokat.
Élénkíti az érzékeket
Tanulmányok bizonyítják, hogy a koffein többféle módon is élénkíti az érzékelést, például 20-38 százalékkal jobban látunk tőle a sötétben, élesebben megkülönböztetjük a színeket és a környezetünkben lévő zavaró ingereket tompábban érzékeljük.
Fájdalomcsillapító hatású
Több kutatás is állítja, hogy a koffein csökkenti a fájdalmat. Ami bizonyos, hogy a paracetamol hatását felerősíti, vagyis a „paracetamol plusz koffein” jobb fájdalomcsillapító, mint a paracetamol önmagában, de egyedül a kávé nem sokra megy.
Ha fáj a fejed, tegyél a kávéba kevés citromot. Gyorsan elmúlik a fejfájásod.
Két csésze jó, öt csésze rossz
Jóból is megárt a sok, és ez a koffeinre is igaz. Egy kutatás szerint 200-300 milligramm koffein – vagyis körülbelül két-három csésze instant kávé vagy három eszpresszó – elfogyasztása általában még növeli a teljesítményt, 500 milligramm felett már inkább negatív hatásokat tapasztalunk. Mindez persze attól is függ, hogy az egyén milyen mennyiségekhez szokott.
Függőséget okoz
Az egyes gyógyszerek vagy a kábítószerek okozta függőségekhez viszonyítva a koffein nem nevezhető addiktívnek, az elhagyása elvonási tüneteket nem okoz. Más kérdés, hogy sokan vagyunk, akiknek „lelkileg” igenis hiányozna!
Jó kávé főzése…
- A kávét mindig friss, hideg vízbe tedd fel főni.
- Hints néhány szem sót főzés előtt a kávéba, jobb lesz az aromája.
- Tégy a vízbe egy csepp szódabikarbónát, lágyabb lesz tőle a víz.
- Az eszpresszó kávé tisztább lesz, ha néhány szem jól megmosott tojáshéjdarabkát teszel a kávéporba.
- Ha gyorsan szeretnél kávét készíteni, de nincs granulált kávéd, vagy nem szereted az ízét, akkor egy kávéskanál kávéőrleményt tégy egy sűrű tésztaszűrőbe, öntsd le forrásban lévő vízzel, és addig tartsd benne, míg a kellő erősséget eléri.
- Ha termoszba teszed a lefőzött kávét, nem kell mindig újat főznöd, 10 órán keresztül friss, forró marad.
- A Nescafét ne forrald fel, mert elveszíti az aromáját, csak forralt, forró vízzel öntsd fel.
Török kávé…
Finomabb a török kávé, ha az őrölt kávét összekeverjük a cukorral, kevés vízzel és egy nyeles edényben 5 percig főzzük. Adagonként 1 kávéskanál kávé, 1 kávéskanál cukor, 1 mokkás pohár víz a jó arány.
Jeges kávé…
A Nescafét forró vízzel old fel, majd hűtsd le és önts hozzá hideg tejet. Vanília fagyival, esetleg cukorral keverd össze, majd hosszú poharakba tálald.
Kávé
A kávé az egyik legismertebb növény. Az ital, ami belőle készül, világszerte a legnépszerűbb élvezeti cikk. A kávé a kávécserje nevű örökzöld növény termésének, a kávébabnak a feldolgozott magja, az ebből készített kesernyés ízű, élénkítő hatású ital a kávé, fő hatóanyaga a koffein. A hiedelmekkel ellentétben, sok pozitív hatása van az emberi szervezetre. Több kutatás is bizonyítja, hogy a mértékletes kávéfogyasztás jótékony hatással van az egészségünkre.
Miért isszuk a kávét?
Sokan azt mondják, azért, mert másképpen elalszik, sokan pedig az íze miatt, vagy megszokásból. Bármi is az oka, a Föld szinte valamennyi országában isszák ezt a finom italt.
Hasznos a májnak
A kávé koffeintartalma segíti a test méregtelenítéséért felelős máj sejtjeinek megújulását. Kutatók szerint, a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti egy ritka autoimmun májbetegség, a primer sclerotisalo cholangitis (PSC) kialakulásának kockázatát, amely akár májrákhoz is vezethet. 125000 ember kávéfogyasztását figyelték meg 22 évig, és ennek alapján állapították meg, hogy a kávétól ötödével csökkent a megbetegedés veszélye.
Segíti a depresszió megelőzését
Egy amerikai tanulmány kimutatta, aki négy, vagy több csésze kávét iszik, annál 10%-kal kisebb az esélye, hogy depressziós legyen, mint aki egyáltalán nem kávézik. Ezt az összefüggést viszont nem tudták kimutatni más koffeintartalmú ital esetében, mint például a kólánál.
Ettől függetlenül, a napi kettő kávé fogyasztása káros lehet a szív- és érrendszerre.
Elősegíti a fogyást
Kutatók kimutatták, hogy a feketekávé hozzájárul a súlyfelesleg leadásához, a kávéban lévő koffein termogenezishez, azaz zsírégető hőtermeléshez vezet.
Többek szerint, a zöldkávé-kivonat serkenti az anyagcserét, amely annak tudható be, hogy a pörkölés hiánya miatt, a klorogénsav tartalom megmarad a kávészemekben, amely egyébként a pörköléskor eltűnik.
Legális pörgés
Sok kávéfogyasztó azért issza a kávét, hogy élénkebb, frissebb maradjon, mivel a koffein megnöveli a vérben keringő zsírsavak számát. Egy kutatás kimutatta, hogy az olimpikon atléták kétharmadának a szervezetében találtak koffeint, ami természetesen nem számít doppingszernek.
A kávé csökkenti az Alzheimer és a Parkinson-kór kockázatát
A kávé rendszeres ivása hosszú távon is védi a mentális egészséget. Kulcsszerepe lehet az idegrendszer leépülésével járó betegségek megelőzésében. Több tanulmány megerősíti, hogy az Alzheimer és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata akár 60%-kal is alacsonyabb lehet a kávéfogyasztóknál.
A cukorbetegség kockázatát csökkenti
Egy magazinban olvasható (Science Daily), hogy napi 3-4 csésze kávé fogyasztása negyedével csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Az ok-okozati összefüggésekre nem derült fény, de az orvosok szerint, a klorogénsav és a trigonellin nevű alkaloid képes szabályozni a szénhidrát-anyagcserét, az inzulin kiválasztásán keresztül.
Bőrrák ellen is védhet
A kávé a bőrnek is jót tesz, nem csak a hangulatnak, idegeknek és a súlynak. Ugyanis csökkenti a bőrrák leggyakoribb fajtájának a bazálsejtes karcinómának az esélyét. Egy megfigyelés során kiderült, azok a nők, akik naponta legalább 3 kávét ittak, azoknál kevésbé fordult elő ez a betegég.
Mindezek a megfigyelések nem azt jelentik, hogy naponta 5-6 kávét igyál, mert az egészséges szív- és érrendszernek a napi 1-2 csésze kávé fogyasztása elég.
Tea...
A tea, a teacserje szárított leveleiből, vagy rügyeiből készülő főzet. Teának nevezzük még a tealeveleket nem tartalmazó, más szárított növények, továbbá
gyógynövények, fűszerek vagy gyümölcsök főzetét is.
A teacserje Ázsiában honos, a belőle készült tea innen terjedt el az egész világon. A teák főzetének nagyon sok élettani hatást tulajdonítanak. A különféle teák más-más eltérő tulajdonsággal rendelkezhetnek, ezért fogyasztásuk előtt érdemes tájékozódni, hogy hogyan hathatnak az emberi szervezetre. Általában kedvezőtlen mellékhatásuk nincs, de okozhatnak élénkítő hatásuk miatt álmatlanságot. Ilyen például a fekete tea, míg a zöld tea éppen ellenkezőleg nyugtató hatású.Teafőzés
- Csészénként egy kávéskanál teafüvet tegyél előmelegített forró kannába, és lobogó forró vízzel forrázd le. 4-5 percig hagyd állni – figyelj az időre, ne legyen sem hosszabb, sem rövidebb! -, majd szűrd át az előmelegített tálalókannába.
- Kellemes aromája lesz a teának, ha a kockacukrot, amivel ízesíted, narancshéjhoz dörzsölöd, mielőtt a csészébe teszed.
- Jeges teát nagyon erős aromájú teakivonatból készítsd, ha kihűlt, hideg vízzel öntsd fel. Csészénként 1 kávéskanál teát használj!
- Ha nagyon kemény (nagy a mésztartalma) a vizünk, használj szódavizet.
- A filteres teát soha ne tedd lobogó forró vízbe, csak a csészében öntsd fel a forró vízzel.
- A szamovárban készült tea finomabb és gyorsan elkészül. A kis cseréptálkában leforrázott tealevelekből készült erős teakivonatot helyezd a szamovár forró tetejére.
Ebből kap mindenki egy-két teáskanállal, amit felönt a szamovár forró vizével.- A teakészítéshez külön kanalat használj, de ezt soha ne tisztítsd mosogatószerrel, csak tiszta vízzel.
Szamovár
A teafőzés, tea ivás rituáléjának egyik ismert eszköze, a szamovár. A szamovár egy ország, egy nép szimbólumává vált. Az első szamovárok a 18. század közepén jelentek meg. A pontos idejét senki nem tudja. A korabeli írások nem tesznek róla említést, mivel hamar a hétköznapi élet része lett. Mára sajnos kevés eredeti darab található, mivel a vasút és egyéb tárgyak készítéséhez minden fém tartalmú tárgyat felhasználtak, a szamovár is erre a sorsra jutott. Ami megmaradt, azt a 30-as években a rádió szerelmesei földelésként használták.
A legenda szerint, az első szamovárt 1750-ben, Fjodor Liszicin tulai fegyvermester készítette. Tula az orosz birodalom fegyverközpontjának számított, Liszicin állítólag kikapcsolódásként, szabadidejében kezdett vízforraló eszköz kikísérletezésébe. 1778-ban alapította meg első szamovárkészítő üzemét Tulában. A szamovár hamar népszerű lett, és gyorsan megszaporodtak a szamovárkészítő műhelyek.
A huszadik század elején kísérleteztek technológiai újításokkal, szén helyett petróleummal, kerozinnal töltötték meg. Nem lettek népszerűek egyrészt szaguk miatt, másrészt a robbanásveszély miatt.
A szamovár minden orosz házban, boltban, szállodákban megtalálható volt. Ráadásul nem csak egy, hanem néhol több is. Használtak egyet a hétköznapokon, és egy különlegeset a vendégek számára. Előfordult „gyerek” szamovár is, amelyben a víz gyorsabban forrt fel, ezt általában a gyerekek asztalára tettek, de legtöbbször a reggelihez használták, mert gyorsabban elkészült a tea. Kevesen tudják, hogy volt egy fehér szamovár is, ebben a mosáshoz, fürdéshez forraltak vizet.
Tea készítés szamovárbanA teát üvegpohárból isszák, ez füles, fém pohártartóban van. A tealevelet teáskannába teszik, mivel a szamovár csak vízforralásra való. A szamovár eredetileg bronzból, sárga-, vagy vörösrézből készül, a közepén cső megy végig, amelyben ég a faszén. Az alsó része egy urna, ebből engedik ki egy csapon keresztül a felforralt vizet. A belső cső kéményben végződik, erre lehet rá ültetni a teáskannát.
A teaesszenciát először szalvétával letakarják, majd a szamovár kéményére teszik, ahol öt percig gőzölik, és csak ezután töltik a csészékbe. Néha a tealevelekkel együtt forráznak pár szem szegfűszeget, kis fahéjat, reszelt narancs-, vagy citromhéjat. A teát cukorral, citrommal és vodkával ízesítik, de néhol lekvárral is isszák. Szibériában a fogak között tartott kockacukron keresztül isszák a teát.
Gyógytea
Hamarosan itt a hideg idő, a "nemszeretem idő", ahogy régen, az idősebbek mondták. A hideg idő együtt jár a megfázással, köhögéssel, náthával. Érdemes beszerezni néhány gyógynövényfajtát, hogy könnyebbé tegyük életünket. Ha már nem tudjuk elkerülni a megfázásos betegségeket, legalább próbáljuk meg enyhíteni a tüneteket. Figyeljünk azonban a gyógynövényteák készítésére, mert nem mindegy, hogyan főzzük, vagy forrázzuk.
Gyógyteák készítése
A gyógyteakészítésnek több változata van. Főzet, forrázat, vagy hideg vizes kivonat készítés.
Főzetkészítésre akkor van szükség, ha a növényrész kemény, tömör szöveti szerkezetű, például gyökér, vagy kéreg. Hatóanyagai nem bomlékonyak. A teát megfelelő mennyiségű vízzel 5-30 percig főzzük, közben az elpárolgott vizet pótoljuk, majd szűrés után fogyasztható.
Forrázatot akkor készítünk, ha a növényrész puha, könnyen kivonható szöveti szerkezetű, például virág, vagy levél és hatóanyagai illékonyak. A megfelelő mennyiségű vizet felforraljuk, majd leöntjük a gyógynövényt, az edényt 10-20 perig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
Hideg vizes kivonatot akkor készítünk, ha gyógynövényben lévő hatóanyagok hő hatására károsodhatnak. Például a C-vitamint tartalmazó gyógynövények, a csipkebogyó, vagy csipkehús tea. Megfelelő mennyiségű szobahőmérsékletű vizet öntönk a gyógynövényre, majd 5-10 órán át állni hagyjuk, végül leszűrjük.
Gyógyteák ízesítése
Egész napi adagot el lehet készíteni egyszerre, termoszban tárolható. Minden fajta teát ízesíthetsz citrommal, mézzel, vagy málnalevéllel. Van olyan, amelynek a fahéj ad kellemes ízt. A citromot és a mézet csak a már iható, langyos teába tedd, hogy a vitamintartalmuk ne károsodjon. A gyógyteát apró kortyonként kell inni.
Gyógynövények - betegségek
Fekete tea polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, hatékony immunerősítő eszköz.
Borsmenta tea simaizom-görcsoldó, epehajtó és szélhajtó hatású és nagyon jó immunerősítő. Emésztési problémák, gyomor- és bélgörcsök, illetve krónikus epehólyagbántalmak esetén alkalmazható, erős fertőtlenítő és nyugtató hatású.
Gyömbér tea a légúti megbetegedések ellen, például légcsőhurut ellen kiváló. Nagyon jól csillapítja a köhögést.
Levendula tea élénkíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást. Hatékony segítség a mandulagyulladás kezelésében.
Csipkebogyó tea C-vitaminban gazdag, véd a nátha ellen. Minden betegségnél jótékony hatása van, ahol immunrendszer erősítésre van szükség. Áztatni kell, nem szabad forrázni, mert elveszíti a vitamintartalmát.
Bodzavirág tea segít a megfázás gyógyításában, izzasztó, lázcsillapító. Enyhe vizelethajtó és hashajtó hatása van.
Pemetefű tea gyógyítja a hurutos köhögést, köptető hatása van, de serkentőleg hat az emésztőmirigyek működésére is. Teltségérzettel járó emésztési panaszok, epebántalmak, epepangás ellen is használatos.
Hársfavirág tea meghűléses betegségek gyógyításának bajnoka. Kiválóan alkalmas köhögéscsillapításra, enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó.
Hibiszkusz tea szinte mindenre jó. Vizelethajtó, frissítő, fertőtlenítő, lázcsillapító, vértisztító, gyulladáscsökkentő, enyhe hashajtó, görcsoldó, epehajtó, vérnyomáscsökkentő és immunerősítő. Még jótékony hatású torokfertőtlenítőként és köhögéscsllapítóként is.
Kamilla teának gyulladáscsökkentő, görcsoldó és fertőtlenítő és enyhén izzasztó hatása van. Jó hatása van még a gyomorégés és egyéb gyomorbántalmakra, ugyanis nyugtató, görcsoldó, szélhajtó, emésztést serkentő és gyulladáscsökkentésű.
Zsálya tea fertőtlenítő, gombaellenes, gyulladás és izzadáscsökkentő, hasmenés gátló, összehúzó és antibiotikus hatású tea. Gyakran használják hasmenésnél, bélhurut ellen, vagy húgyúti hurutnál fertőtlenítésre. Irrigálásra és kóros izzadásra is nagyon jó.