Élelmiszerek tárolása
Ha fonnyadt a zöldség- és főzelékfélénk…
- Ha a főzelék- és zöldségfélén fonnyadtak a levelek, vagy barnás foltok vannak, távolítsd el, majd alaposan mosd meg. nedves kendőben helyezd egy órára a hűtőszekrénybe.
- Ha a hervadt fejes salátát enyhén citromos vízbe áztatod, a hűtőszekrényben egy fél óra alatt visszanyeri eredeti frissességét. Ha kivetted, azonnal használd fel.
- Hervadt zellert áztasd hideg vízbe, tegyél mellé néhány szelet nyers burgonyát.
- A fonnyadt levelű reteknek ne a gumóját, hanem a levelét tedd vízbe. Újra friss, ropogós lesz.
- A hervadt zöldfélék visszanyerik frissességüket, ha főzés előtt tíz percig langyos, majd ugyanannyi ideig hidegvízbe áztatod.
- A fás karalábét ne dobd el, hanem vágd apróra, főzd puhára. Ha szitán áttöröd, kitűnő leves készíthető belőle.
- Ha a zöldségfélét (sárgarépa, paszternák, gyökérzöldség) be szeretnéd tenni a fagyasztóba, de kissé már megfonnyadt, áztasd pár napig vízbe. Ha teleszívta magát vízzel, azonnal tisztítsd meg és tedd a fagyasztóba.
Felvágott, gyümölcs és zöldség frissen tartása…
- Frissen felszeletelt alma, körte, banán és más gyümölcs nem töpped össze és nem veszíti el a színét, ha bespricceled citromlével. Egy citrom leve, kb. egy kg gyümölcshöz elég.
- Ugyanezt érheted el, ha a friss gyümölcsöt olyan sziruppal leöntöd, melyben egyenlő arányban van cukor és víz.
- A hámozott gyümölcs ecetes, vagy citromos vízbe téve megtartja színét.
- A megreped, de nem szétnyílt paradicsomot tedd hideg vízbe, pár napig még friss marad.
Gyümölcs könnyű és gyors hámozása…
- Vékony héjú gyümölcs, vagy főzeléknövény (pl. őszibarack, paradicsom) héja könnyen lejön, ha tálba helyezed és lobogó forró vízzel leöntöd.
- Ha gázláng a rendelkezésedre áll, a zöldséget, gyümölcsöt villára szúrod, és addig tartod a láng felett, amíg a héja szétreped, így már könnyen lehúzhatod róla.
- Paradicsomot tedd egy szűrőkanálba, majd tartsd pár pillanatig lobogó forró vízbe. Könnyen le jön a héja.
- Az őszibarack vagy a szilva könnyen elválik a magjától, ha keresztben vágod félbe, majd megforgatod a magján a gyümölcsöt.
- Ha gyümölcslevest, kompótot készítesz, párold, vagy gyorsan forrald fel, így csökken az értékveszteség.
- Jól megérik a paradicsom és a zöld banán, ha nedves kendőbe csavarod és papírral burkold be.
- A paradicsomot szárával felfelé, meleg, világos helyre tedd, de vigyázz, ne érje közvetlen napfény.
Élesztő…
- Az élesztőt a hűtőszekrényben néhány napig csavaros üvegben tárolhatod, vagy alufóliába jó szorosan betekerve.
Máj, vagy vese…
- Májat, vesét tejbe áztatva, lefedve, néhány órára tedd hűtőszekrénybe. Nem keményedik meg.
- A májat szeletekre vágva, besózva a mélyhűtőben hosszú ideig eltárolhatod. A hűtőből ki véve gyorsan kienged, de ha tejbe áztatod, akkor még gyorsabb.
- Az előre besózott máj porhanyósabb és kiadósabb.
Kenyér…
- A kenyér tovább friss marad, ha egy műanyag zacskóban a hűtőszekrényben tárold. A szükséges mennyiséget süsd át előmelegített sütőben.
- Nem szikkad ki annyira a kenyér, ha zárt dobozban tartod és almát teszel mellé.
- A kenyeres zacskóba tegyél egy szelet zellert, a kenyér tovább friss marad.
- Száraz kenyeret felfrissítheted, ha 24 órára egy nedves kendőben a hűtőbe helyezed. A kendőt leveszed, és a kenyeret az előmelegített sütőben néhány percig átsütöd.
Vaj…
- A túl kemény vaj könnyen kenhető lesz, ha a vajtartó felett gyorsan áthúzol egy forró edényt.
- Ha a tészta készítéséhez légy vajra van szükséged, reszeld a tálba, rögtön gyúrható lesz.
- Ha a kést meleg vízbe mártod, a kemény vajjal is könnyen megkenheted a kenyeret.
- Ha vajjal készítesz süteményt, először mindig a vajat keverd habosra, azután add hozzá a cukrot és a tojást.
- A vajjal készült tésztákat erősebb tűznél kell sütni.
- A leves nem fut ki, ha a fazék belső karimáját kevés vajjal megkened.
- A vajat tartósabbá teheted, ha 25 dekát lassan elkeversz egy csésze féltartós tejjel. Formába öntöd, és a mélyhűtőbe teszed. Így több lesz a vaj és ráadásul alacsony zsírtartalmú vajat kaptál, mely kiváló a fogyókúrázóknak.
- A felbontott vajat (a hűtőszekrényben is), egy friss vízzel telt edényben tartsd, így nem veszi fel a különböző szagokat.
- Állott, avas szagú vajat forralt, langyos tejes és kevés sóval keverd el, visszanyeri frissességét.
Csokoládé…
- Az étcsoki egy évig, a tejcsoki fél évig tartható el. Elég szobahőmérsékleten tárolni, nem kell a hűtőbe tenni. A szürke fátyol a kakaóvaj kicsapódása, nem romlott meg.
Tojás…
- A tojás 28 napig ehető. Viszont az eltarthatósági dátum után még akár két hétig is jó. Természetesen csakis főzve, vagy sütve.
- A tojássárgáját hosszabban eltarthatjuk, ha tejbe tesszük.
Fűszerek…
- Az őrölt fűszer hűvös, sötét helyen, levegőtől elzárva egy évig, egészben két évig tartható el.
Bor…
- A bornak nincs szavatossági ideje. Minél magasabb a savtartalma, annál tovább tarthatod el.
- A megnyitott vörösbor egy napig, a fehér két napig, a jobb minőségű borok kicsivel tovább.
Felvágott…
- A felvágottakat a hűtőben négy napig tarthatod el, és a fóliában vett felvágott is, miután felnyitottad. Az utóbbinak ha lejár a szavatossági ideje, már ne fogyaszd el még akkor sem, ha nem volt felnyitva.
Ketchup, majonéz, stb…
- Ketchup és majonéz megnyitva hűtőben három hónapig eltartható. A mustár és az ecetes torma, fél évig.
- Egy szívószálat tegyél az üvegbe, és told le az üveg aljáig. Az így bejuttatott levegő segít, hogy a ketchup kifolyhasson.
Jó ha tudod...
Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a salátában nem maradt giliszta, a legvégén enyhén ecetes vízben öblítsük le.
A mélyfagyasztott zöldséget tegyük lobogó, forró, sós vízbe 15 percre, olyan íze lesz,mint a legfrisebb zöldségnek.
A friss salátát, ha újságpapírba csomagoljuk, a répát, gyökeret műanyagba, így nem szárad ki olyan gyorsan.
A keskeny fűszertartóba nehéz betölteni a zacskós fűszerkeveréket. Nem szóródik ki, ha egy tiszta boríték (villany- vagy telefonszámla borítékja nagyon megfelel) sarkát le vágjuk. Úgy használjuk, mint egy kis tölcsért.
Ha valaki nehezen nyeli le a tablettás gyógyszert, akkor tegye bele egy falatka banánba. Nem karcol és nem tapad a szájpadlásához.
A cserepes bazsalikomot nem jó levelenként tépdesni, mert tönkre megy. A tövénél egy ágat le kell vágni, így jobban ki fog hajtani az új ág.
A magazinokban talált krém-, sampon-, vagy más próbamintákat mindig tedd el, vagy ha áruházban ajánlják, fogadd el. Nyaraláskor nem kell olyan sok flakont vinni, hiszen ott vannak a kis tasakok.
A megpuhult szőrű körömkefe ismét erős lesz, ha néhány órára ecetbe állítjuk.