Élelmiszerek tárolása

Ha fonnyadt a zöldség- és főzelékfélénk…

  • Ha a főzelék- és zöldségfélén fonnyadtak a levelek, vagy barnás foltok vannak, távolítsd el, majd alaposan mosd meg. nedves kendőben helyezd egy órára a hűtőszekrénybe.
  • Ha a hervadt fejes salátát enyhén citromos vízbe áztatod, a hűtőszekrényben egy fél óra alatt visszanyeri eredeti frissességét. Ha kivetted, azonnal használd fel.
  • Hervadt zellert áztasd hideg vízbe, tegyél mellé néhány szelet nyers burgonyát.
  • A fonnyadt levelű reteknek ne a gumóját, hanem a levelét tedd vízbe. Újra friss, ropogós lesz.
  • A hervadt zöldfélék visszanyerik frissességüket, ha főzés előtt tíz percig langyos, majd ugyanannyi ideig hidegvízbe áztatod.
  • A fás karalábét ne dobd el, hanem vágd apróra, főzd puhára. Ha szitán áttöröd, kitűnő leves készíthető belőle.
  • Ha a zöldségfélét (sárgarépa, paszternák, gyökérzöldség) be szeretnéd tenni a fagyasztóba, de kissé már megfonnyadt, áztasd pár napig vízbe. Ha teleszívta magát vízzel, azonnal tisztítsd meg és tedd a fagyasztóba.

Felvágott, gyümölcs és zöldség frissen tartása…

  • Frissen felszeletelt alma, körte, banán és más gyümölcs nem töpped össze és nem veszíti el a színét, ha bespricceled citromlével. Egy citrom leve, kb. egy kg gyümölcshöz elég.
  • Ugyanezt érheted el, ha a friss gyümölcsöt olyan sziruppal leöntöd, melyben egyenlő arányban van cukor és víz.
  • A hámozott gyümölcs ecetes, vagy citromos vízbe téve megtartja színét.
  • A megreped, de nem szétnyílt paradicsomot tedd hideg vízbe, pár napig még friss marad.

Gyümölcs könnyű és gyors hámozása…

  • Vékony héjú gyümölcs, vagy főzeléknövény (pl. őszibarack, paradicsom) héja könnyen lejön, ha tálba helyezed és lobogó forró vízzel leöntöd.
  • Ha gázláng a rendelkezésedre áll, a zöldséget, gyümölcsöt villára szúrod, és addig tartod a láng felett, amíg a héja szétreped, így már könnyen lehúzhatod róla.
  • Paradicsomot tedd egy szűrőkanálba, majd tartsd pár pillanatig lobogó forró vízbe. Könnyen le jön a héja.
  • Az őszibarack vagy a szilva könnyen elválik a magjától, ha keresztben vágod félbe, majd megforgatod a magján a gyümölcsöt.
  • Ha gyümölcslevest, kompótot készítesz, párold, vagy gyorsan forrald fel, így csökken az értékveszteség.
  • Jól megérik a paradicsom és a zöld banán, ha nedves kendőbe csavarod és papírral burkold be.
  • A paradicsomot szárával felfelé, meleg, világos helyre tedd, de vigyázz, ne érje közvetlen napfény.

Élesztő…

  • Az élesztőt a hűtőszekrényben néhány napig csavaros üvegben tárolhatod, vagy alufóliába jó szorosan betekerve.

Máj, vagy vese…

  • Májat, vesét tejbe áztatva, lefedve, néhány órára tedd hűtőszekrénybe. Nem keményedik meg.
  • A májat szeletekre vágva, besózva a mélyhűtőben hosszú ideig eltárolhatod. A hűtőből ki véve gyorsan kienged, de ha tejbe áztatod, akkor még gyorsabb.
  • Az előre besózott máj porhanyósabb és kiadósabb.

Kenyér…

  • A kenyér tovább friss marad, ha egy műanyag zacskóban a hűtőszekrényben tárold. A szükséges mennyiséget süsd át előmelegített sütőben.
  • Nem szikkad ki annyira a kenyér, ha zárt dobozban tartod és almát teszel mellé.
  • A kenyeres zacskóba tegyél egy szelet zellert, a kenyér tovább friss marad.
  • Száraz kenyeret felfrissítheted, ha 24 órára egy nedves kendőben a hűtőbe helyezed. A kendőt leveszed, és a kenyeret az előmelegített sütőben néhány percig átsütöd.

Vaj…

  • A túl kemény vaj könnyen kenhető lesz, ha a vajtartó felett gyorsan áthúzol egy forró edényt.
  • Ha a tészta készítéséhez légy vajra van szükséged, reszeld a tálba, rögtön gyúrható lesz.
  • Ha a kést meleg vízbe mártod, a kemény vajjal is könnyen megkenheted a kenyeret.
  • Ha vajjal készítesz süteményt, először mindig a vajat keverd habosra, azután add hozzá a cukrot és a tojást.
  • A vajjal készült tésztákat erősebb tűznél kell sütni.
  • A leves nem fut ki, ha a fazék belső karimáját kevés vajjal megkened.
  • A vajat tartósabbá teheted, ha 25 dekát lassan elkeversz egy csésze féltartós tejjel. Formába öntöd, és a mélyhűtőbe teszed. Így több lesz a vaj és ráadásul alacsony zsírtartalmú vajat kaptál, mely kiváló a fogyókúrázóknak.
  • A felbontott vajat (a hűtőszekrényben is), egy friss vízzel telt edényben tartsd, így nem veszi fel a különböző szagokat.
  • Állott, avas szagú vajat forralt, langyos tejes és kevés sóval keverd el, visszanyeri frissességét.

Csokoládé…

  • Az étcsoki egy évig, a tejcsoki fél évig tartható el. Elég szobahőmérsékleten tárolni, nem kell a hűtőbe tenni. A szürke fátyol a kakaóvaj kicsapódása, nem romlott meg.

Tojás…

  • A tojás 28 napig ehető. Viszont az eltarthatósági dátum után még akár két hétig is jó. Természetesen csakis főzve, vagy sütve.
  • A tojássárgáját hosszabban eltarthatjuk, ha tejbe tesszük.

Fűszerek…

  • Az őrölt fűszer hűvös, sötét helyen, levegőtől elzárva egy évig, egészben két évig tartható el.

Bor…

  • A bornak nincs szavatossági ideje. Minél magasabb a savtartalma, annál tovább tarthatod el.
  • A megnyitott vörösbor egy napig, a fehér két napig, a jobb minőségű borok kicsivel tovább.

Felvágott…

  • A felvágottakat a hűtőben négy napig tarthatod el, és a fóliában vett felvágott is, miután felnyitottad. Az utóbbinak ha lejár a szavatossági ideje, már ne fogyaszd el még akkor sem, ha nem volt felnyitva.

Ketchup, majonéz, stb…

  • Ketchup és majonéz megnyitva hűtőben három hónapig eltartható. A mustár és az ecetes torma, fél évig.
  • Egy szívószálat tegyél az üvegbe, és told le az üveg aljáig. Az így bejuttatott levegő segít, hogy a ketchup kifolyhasson.

Jó ha tudod...

Ha biztosak akarunk lenni abban, hogy a salátában nem maradt giliszta, a legvégén enyhén ecetes vízben öblítsük le.

mélyfagyasztott zöldséget tegyük lobogó, forró, sós vízbe 15 percre, olyan íze lesz,mint a legfrisebb zöldségnek.

A friss salátát, ha újságpapírba csomagoljuk, a répátgyökeret műanyagba, így nem szárad ki olyan gyorsan.

A keskeny fűszertartóba nehéz betölteni a zacskós fűszerkeveréket. Nem szóródik ki, ha egy tiszta boríték (villany- vagy telefonszámla borítékja nagyon megfelel) sarkát le vágjuk. Úgy használjuk, mint egy kis tölcsért.

Ha valaki nehezen nyeli le a tablettás gyógyszert, akkor tegye bele egy falatka banánba. Nem karcol és nem tapad a szájpadlásához.

cserepes bazsalikomot nem jó levelenként tépdesni, mert tönkre megy. A tövénél egy ágat le kell vágni, így jobban ki fog hajtani az új ág.

A magazinokban talált krém-, sampon-, vagy más próbamintákat mindig tedd el, vagy ha áruházban ajánlják, fogadd el. Nyaraláskor nem kell olyan sok flakont vinni, hiszen ott vannak a kis tasakok.

A megpuhult szőrű körömkefe ismét erős lesz, ha néhány órára ecetbe állítjuk.